ponedeljek, 23. april 2012

Kako pripravimo dimljeno ribo ali file?


Dimljene ribe so ene od vrat v gurmanski raj. So že pripravljena hrana, ki ji je potrebno odstraniti le kožo in kosti in riba je že pripravljena za uživanje.

Kako pripravimo in postrežemo dimljeno postrv in file?
Dimljeni postrvi najprej odstranimo plavuti. Za tem z nožem zarežemo po hrbtni strani od glave proti repu. Tik ob glavi primemo kožo in jo potegnemo proti repu. Zgornji del ločimo od reber, spodnji del na katerem še leži hrbtenica, primemo pri repu in hrbtenico ločimo od spodnjega dela in tako ostane čist spodnji del. Kožo zavržemo.

Dimljenemu fileju najprej odstranimo plavuti in kožo, ki jo zavržemo. Dimljen file postrvi nato narežemo po želji na večje ali manjše koščke ali glede na potrebe recepta.

K dimljenim postrvem se najbolje prileže sadje, hren, limonin sok, bel kruh. Pogrinjek z dimljenimi postrvmi izredno lepo dopolnjuje grozdje, limonine rezine, rezine melone in jabolk, orehova jedrca, maslo, smetanov ali jabolčni hren, peteršilj, rožmarin, kuhana jajca...
Dimljene postrvi imajo polno aromo, če so tople, zato jih lahko tudi ogrejemo na sobno temperaturo preden jih postrežemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar