četrtek, 26. april 2012

Kako se je začelo - 1?



Ribogojstvo Goričar ima svoje začetke v letu 1978, ko sta Lojze in Anglea Goričar naredila prvi bazen. Najprej je bil zamišljen kot bazen za športni ribolov. Prvo leto smo pridelali natanko 490 kg postrvi. Že naslednje leto pa jih je bilo toliko, da smo se začeli spraševati kam z njimi, komu jih prodati. Navezali smo stik z gospodom Jakovljevičem, ki je vodil ribogojnico na Dvoru. Ta stik je bil za nas odločilen, saj je pomenil za nas začetek dolgega in uspešnega sodelovanja in postopnega širjenja ter napredka ribogojstva pri nas. Tako smo najprej vzrejali ribe v kooperaciji z Emono in nato pred samostojnostjo Slovenije z Agrokombinatom Krško.

Od samostojnosti Slovenije smo tudi mi samostojni. Po prvih začetkih smo poleg porcijske, konzumne postrvi kmalu formirali lastno plemensko jato postrvi ter se začeli ukvarjati tudi z vzrejo mladic. Ob domačiji smo postopoma letno vzredili po 10 ton porcijske postrvi, ta proizvodnja pa se je leta 1986, ko smo na izviru Studene zgradili nov vzrejni objekt, zvišala na 50 ton.

ponedeljek, 23. april 2012

Kako pripravimo dimljeno ribo ali file?


Dimljene ribe so ene od vrat v gurmanski raj. So že pripravljena hrana, ki ji je potrebno odstraniti le kožo in kosti in riba je že pripravljena za uživanje.

Kako pripravimo in postrežemo dimljeno postrv in file?
Dimljeni postrvi najprej odstranimo plavuti. Za tem z nožem zarežemo po hrbtni strani od glave proti repu. Tik ob glavi primemo kožo in jo potegnemo proti repu. Zgornji del ločimo od reber, spodnji del na katerem še leži hrbtenica, primemo pri repu in hrbtenico ločimo od spodnjega dela in tako ostane čist spodnji del. Kožo zavržemo.

Dimljenemu fileju najprej odstranimo plavuti in kožo, ki jo zavržemo. Dimljen file postrvi nato narežemo po želji na večje ali manjše koščke ali glede na potrebe recepta.

K dimljenim postrvem se najbolje prileže sadje, hren, limonin sok, bel kruh. Pogrinjek z dimljenimi postrvmi izredno lepo dopolnjuje grozdje, limonine rezine, rezine melone in jabolk, orehova jedrca, maslo, smetanov ali jabolčni hren, peteršilj, rožmarin, kuhana jajca...
Dimljene postrvi imajo polno aromo, če so tople, zato jih lahko tudi ogrejemo na sobno temperaturo preden jih postrežemo.

četrtek, 19. april 2012

Cviček

Cviček je rdeče suho vino, pridelano iz rdečih in belih sort. Vsebuje žametno črnino, modro frankinjo in kraljevino, od belih sort pa zeleni silvanec, laški rizling in rumeni plavec.
Cviček ima nizko stopnjo alkohola (do 10 %) ter prijetno kislino, je zelo pitno vino in se odlično prilega k vsem jedem.
Kot vsem rdečim vinom pa mu pripisujejo tudi zdravilen pomen.

Star pregovor pravi, da mora riba plavati trikrat: najprej v vodi, nato v olju, nazadnje pa še v vinu.

V Ribogojstvu Goričar d.o.o. imamo lastno pridelavo in predelavo cvička ter polnilnico. Cviček lahko kupite v naši ribarnici ali v trgovinah širom Slovenije.

Na zdravje!

četrtek, 12. april 2012

Ribe skozi zgodovino

Ribe niso samo eno izmed najbolj raznovrstnih živil, temveč tudi eno od najstarejših.



Pred približno 251 do 199 milijoni let so na zemlji živele ribe, o čemer pričajo tudi fosilni ostanki. Takšen primerek fosilnega ostanka rib je najden tudi pri nas pod Triglavom in v Kamniško-Savinjskih Alpah. Ribolov so ljudje izvajali vsaj 600.000 let pred našim štetjem. Najprej je človek lovil ribe na preprost način, uporabljali so sulice, lovili z rokami, gradili so celo preproste ograje ob potokih. Tudi ostanki ribjih kosti in stenske slike v jamah pričajo o tem, kako pomemben vir prehrane so bile ribe v zgodovini. S časom so izumili in kasneje tudi izdelali trnke, vrvice, mreže itd. Za lovljenje in prevoz rib je bil potreben tudi čoln. Na začetku je to bil nekaj metrov dolg čoln, dovolj velik za dva človeka in preostalo opremo.

Kasneje so se razvile ladje, ki so imele sodobne mreže, električne naprave, sonarje, hladilnice za shranjevanje rib. Te so imeli tudi na kopnem. Zaradi pojavljanja odvečnih količin rib in z razvojem vseh pripomočkov ter ladij se pojavi trgovina.

Pripravil: Zefir Našić, vodja predelave

četrtek, 5. april 2012

1. Postrvin namaz s skuto

Sestavine:


  • 0,5 kg dimljene postrvi file

  • 10 dag skute

  • česen

  • 0,2 dl olivnega olja

  • 1 dl smetane za kuhanje

  • 2 dag gorčice

  • mešanica začimb za ribe

  • koper

  • sol

Priprava:


Očiščeno dimljeno ribo damo v multipraktik, kamor dodamo ostale sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo lahek namaz, ki ga lahko namažemo na popečen bel kruh.




DOBER TEK :)