nedelja, 26. januar 2014

Od ikre do ribe 3

 
Ikre so se do konca izvalile, sedaj v vodi plavajo majhne ribice, ki jih čaka kar nekaj selitev iz bazena v bazen.
Na sliki so ribice, stisnjene ena k drugi, saj jim je neprijetno ob prižiganju luči. Mehurčki s hrano se bodo vztrajno manjšali in kmalu bo prišel čas, ko bodo ribice dobile prvo hrano...
 
 

 

sobota, 18. januar 2014

:) Priznanje našim prizadevanjem

Združenje ribogojcev Avstrije je v okviru kmetijskega sejma Alpe Adria organiziralo četrto ocenjevanje ribjih izdelkov. Na ocenjevanje se je prijavilo 20 ribogojcev iz Avstrije in Slovenije, ki so skupno oddali 61 vzorcev.
V soboto, 18.1.2014, je bila podelitev priznanj v Celovcu. Ribogojstvu Goričar je bilo dodeljeno 2. mesto za prekajeno postrv šarenko ter 1. mesto za prekajenega sulca.



petek, 17. januar 2014

Od ikre do ribe 2

 
 
 
 
Po približno 1 tednu se začnejo ribice valiti. Ko se izvalijo, imajo še za tri tedne svoje hrane, ki je v mešičku. V tem času se mešiček nenehno manjša, formirajo se notranji organi. Ko vso hrano iz mešička ribica potroši in se mešiček zmanjša je čas, da ribica splava na površje, zajame zrak, ga potisne v zračni mehur in si s tem omogoči plavanje.
 
Na sliki so vidne še neizvaljene ikre ter majhne ribice z mešički.
 
Na posnetku lahko opazujete premikanje ribic, ki so zelo živahne. Plavajo samo po dnu. Še nekaj časa bo moralo preteči, da bodo sposobne predreti površino vode in zajeti zrak, ki ga potrebujejo za plavanje. 

sobota, 11. januar 2014

Od ikre do ribe 1

Dobili smo novo pošiljko iker. Ribe dajejo ikre enkrat na leto, v obdobju, ko je dan najkrajši. Zato je težko v lastni režiji zagotavljati kontinuirano proizvodnjo iker. Ikre, ki jih kupujemo v Ribogojstvu Goričar prihajajo iz Danske, Velike Britanije, Amerike ali Slovenije. Ikre je možno prepeljati brez vode, samo na ledu, v kratkem obdobju, ko se še ne začnejo valiti, v ikri pa so že dobro vidne oči. Na voljo imamo 100 ur, da ikre prispejo od proizvajalca do nas. Ikre se valijo v posebne vališču, kjer imamo majhne bazenčke.
Na prvi sliki je vališče v celoti.
Na drugi in tretji sliki lahko vidite ikre.
Na četrti sliki je del vališča, podlaga z 8 bazenčki, v katerih se valijo ikre.

 

17. Prekajena postrv s hrusko in blitvo

Sestavine:
- dimljena postrv
- hruška
- rukola ali blitva
- rdeč radič
- limonin sok
- sol
- oljčno olje

Priprava:
Prekajeno postrv očistimo (odstranimo kožo in morebitne kosti). Narežemo na manjše koščke. Hruško narežemo in pokapljamo z limoninim sokom. Radič in rukolo ali blitvo očistimo, narežemo ter pripravimo v solati, namesto kisa uporabimo limonin sok.
Pripravljeno solato damo na krožnik, nato nanjo položimo koščke prekajene postrvi in hruške.
Poleg te jedi se dobro prilegajo grisini ali prepečenec ter seveda dobro vino.

Dober tek!